Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/branduniverse.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 4676
Alt det du altid har ønsket, du vidste om skak | Brand Universe
Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/branduniverse.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Vælg en side

Skak har eksisteret længe – faktisk i flere hundrede år. Det er et af de spil vi i dag vil kalde en klassiker.

Og at skak er et populært og udbredt spil, kan der vist ikke være den store diskussion om. Og at det samtidig også er et spil som, i nogle retninger, kan forekomme svært og kompliceret, vil en del nok også være enig i.

Det bringer naturligvis nogle spørgsmål, som det er rart at kende svarene på, hvis man gerne vil spille skak.

Nogle af spørgsmålene samt svarene dertil kan du finde nedenfor.

Spørgsmål og svar om skak

Hvem opfandt skakspillet?

De tidlige udgaver af noget, som minder om skakspillet kan dateres tilbage til det syvende århundrede i Indien. Herfra har spillet bredt sig til det meste af verden.

Er det svært at lære at spille skak?

Skak spilles efter nogle helt grundlæggende og faste regler, som det normalt ikke tager særlig lang tid at lære – faktisk kan det nok klares på nogle få timer. Variationerne er dog mange. Så det kan derimod tage rigtig, rigtig lang tid virkelig at komme til at mestre nuancerne i spillet.

Hvor mange felter har et skakbræt?

Et spillebræt til skak har 64 felter (8 rækker med hver 8 felter)

Hvor mange brikker er der i skak?

Skak spilles af to spillere og hver spiller har 16 brikker: En konge, en dronning, to springere, to tårne, to løbere og otte bønder.

Kan Kongen slå andre brikker?

Ja, det kan den. Blot må den ikke i forbindelse med sit eget træk bringe sig til et felt, som er truet af en anden brik.

Hvad er det bedste skaktræk at starte med?

E4 er det mest anvendte starttræk i skak. Det skyldes, at det er et godt udgangspunkt, hvis man kan vinde kampen om centrum af skakbrættet.

Hvad måler et skakbræt?

Et typisk skakbræt har et spilleareal på 32-40 cm (4-5 cm pr. felt) på hver led og dertil kommer et mindre felt hele vejen rundt om spillearealet.

Der er dog lavet mange forskellige spilleplader til skak i både mindre og større størrelser.

Kan man få en ny/ekstra dronning i skak?

Jf. reglerne kan man faktisk få op til 9 dronninger i skak, idet alle bønderne (8 stk.) teoretisk kan forvandles til dronninger.

Kan bønderne rykke baglæns?

Det korte svar er: Nej, det kan/må de ikke.

Må man rykke sin egen konge til en truet position (”skak”)?

Nej, det træk må man aldrig foretage.

Kan man lære noget af at spille skak?

Flere (udenlandske) undersøgelser viser, at skal er med til at forbedre indlæringsevnen indenfor færdigheder som matematik, læsning, koncentrationsevne og sociale kompetencer. Så svaret på spørgsmålet må være et klart ”ja”.

Et spil med mange facetter

Som det ses af spørgsmålsrækken ovenfor, er skak tydeligvis et spil med mange facetter, hvilket nok også er en af grundene til, at mange finder spillet så fascinerende.

Der er rent faktisk skrevet temmelig mange og temmelig lange bøger om skak, hvilket er noget, som er med til at understrege både interessen og kompleksiteten af skakspillet.